DOT Durangaldea

94 6550 033   info@dot.eus

ZUZENEAN

Iñigo Kortabitarte, epaimahaia, lehen aldiz, Gaztela eta Leongo “Tapas y Pinchos” lehiaketan

Lehiaketak miniaturazko gastronomiarik onena erakutsiko du, eta estatuko chef eta komunikatzaile ospetsuek ebaluatuko dute

Lehiaketa ekainaren 3an eta 4an izango da.
Lehiaketa ekainaren 3an eta 4an izango da.

PALENTZIA | Iñigo Kortabitarte sukaldariak, Durangoko Kobika jatetxean diharduenak, “Gaztela eta Leongo Tapak eta Pintxoak” izeneko “Erika Sanchez Adan Memoriala” izeneko V. Txapelketan parte hartuko du epaimahaikide gisa. Bederatzi probintzietako berrogeita hamar jatetxe eta taberna inguru bilduko ditu, ekainaren 3an eta 4an, Palentzian. Miniaturazko gastronomia izango da protagonista Gaztela eta Leongo sukaldaritzan berrikuntza eta teknika sustatzen dituen lehiaketan. Berarekin batera, Michelin izarra duen Ignacio Solana sukaldariak, Lara Roguez, Iñigo Kortabitarte eta Sheila Barbeito chefek eta Carmelo Aunión komunikatzaile gastronomikoak ebaluatuko dituzte proposamenak.

Antolakuntzatik aurreratu dutenez, Iñigo Kortabitarteren curriculumak sarien historia zabala pilatu du, miniaturazko sukaldaritzaren artean duen talentua eta maisutasuna islatuz. Besteak beste, Espainiako Ostalaritzako Tapa eta Pintxoen 2024ko Txapelketa Ofizialean hirugarren izan da, Valladolideko 2023ko Pintxo eta Tapen Lehiaketa Nazionalean akzesita, 2023ko Bizkaiko Pintxo Txapelduna, 2023ko Alkorta Bacalaos Lehiaketaren irabazlea, 2023ko Una De Bravas 2023 Nazioarteko Lehiaketako Estetika Saria, 2020ko Euskadiko, Nafarroako eta Iparraldeko Pintxo Tradizionalen Txapelduna, 2017ko Pintxo eta Tapen Lehiaketa Nazionaleko Tapa Kontzeptu Onenaren Akzesita. Taparen eta Pintxoaren Akademiako ohorezko bazkideen taldeko kide izatea merezi izan duten merezimendu profesionalak.

Epaimahaiburu Ignacio Solana izango da, sutegietan aritzen den familia bateko laugarren belaunaldia, bere abizenaren izena hartzen duen jatetxean lan egiten duena. Bertan, 31 urte besterik ez zituela, gida frantziarraren aintzatespena lortu zuen, aintzatespenen zerrenda luze batean lehena, besteak beste, Kantauriko Sukaldari Onenaren Arku Atlantikoko Saria.

Zazpi urte lehenago, tradizioari itsatsitako establezimendu baten agintea hartu zuen, izaera garaikideagoa emateko, gaur egungo sukaldaritza baina amaren gisatuen oroimenean ainguratua zuena. Era horretan, Kantabriako gastronomia eguneratzen du, berritzeko beldurrik gabe, baina baita elaborazio klasikoak brodatzen ere, hala nola kroketa, Munduko Onena izendatua Madrid Fusion 2017an.

Sukaldaria tapakien zale amorratua da, “Espainiako gastronomiaren bihotza da, eta Michelin Izarra duen jatetxe baten moduko testuinguru batean, altuera berriak lortzen dituzte. Tapa bakoitza, tamainaz txikia bada ere, erraldoia da zapore eta konplexutasun aldetik, dastatze-menu bateko plater baten esentzia islatuz. Estalkiak eskaintzen ditugunean, zapore eta ehundura gehiago aztertzeko askatasuna dugu, mahaikideak mokadu bakoitzarekin harrituz. Hurbilketa horrek, sukaldaritzako esperientzia aberasteaz gain, chef gisa gure ikuspegi gastronomikoa zuzenago eta pertsonalizatuago adierazteko aukera ematen digu».

Ziurtatzen duenez, Gaztela eta Leongo Txapelketa, Palentziako Udalaren ekimena den lehiaketa, Tokiko Garapen eta Gastropalentzia Agentzia, Mahou, Choví, Grupo Crisol Palencia, Exquisiteza Productos Gourmet de Zamora, Chocolates Trapa eta LavAzza, Espainiako Taparen eta Pintxoaren Akademiak antolatua, lehiaketak ez ezik, “sukaldariek beren mugak desafiatzea, osagai eta teknika berriekin esperimentatzea eta beren lan nekezagatik eta dedikazioagatik merezitako aintzatespena jasotzea” ahalbidetzen duten “sukaldaritzako sormenaren eta berrikuntzaren benetako ospakizunak” dira.

“Gainera, lankideen arteko lagunarteko giroa sortzen dute, eta lehiakortasuna elkarren ikaskuntzarekin eta ideien trukearekin nahasten da. Aparteko aukera dira sortzen ari diren talentuak ezagutzera emateko eta esperientzia gehien dutenek beren praktikak freskatu eta eguneratzeko. », baloratu. Ekitaldi honetan Bodegas Valdesneros, Delicatessen Mavimar, Cárnicas Negrete, Distribuciones MFM, Selectos de Castilla, Pagos de Negredo, Olivares Distribuciones, Hitcooking, Hotel Rey Sancho eta Grupo Intecno taldeek parte hartuko dute.

Roguez Galesen hezi zen eta urte horretan Galesko sukaldaritza atzerritarreko jatetxerik onena izan zen. Han 3 urte eman ondoren, Espainiara itzuli zen Manzano taldean lan egitera, Esther (1*) eta Nacho Manzanoren (2*) aginduetara. 2019an, Kraken ArtFood inauguratu zuen, eta gourmet klubak Espainiako jatetxe onenaren saria eman ondoren, Abarike egungo jatetxea ireki zuen, Michelin Gidak gomendatuta. 2021ean Madrid Fusionen errebelazio sukaldari izateko izendatua, bere sarien artean Don Calixtoren 2021eko Caldereta eta 2020an WorldChefs-en sukaldari titulua daude.

Haiekin batera, Sheila Barbeito, Coruñako Roots jatetxeko sukaldeburua, produktu ekologikoaren aldeko apustua egiten duen jatetxe asiarra, 2023ko Galiziako II. Pintxo eta Tapa Txapelketaren irabazlea da.

Carmelo Aunion

GastroMagazine. Komunikazioaren munduko profesional gisa 30 urte baino gehiago daramatzala, HITCOOKINGen argitalpenak Espainia osoko erabiltzaileek irakurri eta partekatzen dituzte, eta aldizkari digital hori Londresetik saritu zuten 2022an, nazioarteko gastronomia-aldizkari onena izateagatik. Leonardo da Vinciren “oinordekotzat” jotzen da, Peter Panen espirituarekin: gastronomiaz ikastea, esperimentatzea eta gozatzea gustatzen zaio, bere balioak jatorritik transmititzeko, kontsumitzailearentzat eskuragarriagoa eginez eta balio erantsia emanez.

Utzi zure iruzkina

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude

Scroll to Top