Izaro abeslariak hasiera eman dio kanpaina berriari Amorebieta-Etxanoko Uxarte Sagardotegian
AMOREBIETA-ETXANO – Hasiera eman zaio Bizkaiko sagardo denboraldi berriari gaur goizean Amorebieta-Etxanoko Uxarte sagardotegian ospatutako lehen txotxarekin. Eta tradizioari leial, ez dago enbaxadorerik gabeko txotxik, eta aurten Izaro Andrés (Mallabia, 1993) abeslari bizkaitar gazteak egin du lan. “Niretzat ohorea da gaur hemen egotea. Ilusio berezia egiten dit, gainera, behin baino gehiagotan egon naizelako hemen, eta denboraldi honetan gogoz eta osasunez gozatzea espero dudalako “, aitortu du inaugurazio-ekitaldian, Arantza Atutxa Natura Ingurune eta Nekazaritzako foru diputatua, Ainhoa Salterain Amorebieta-Etxanoko alkatea, Nora Beltrán de Otalora Eusko Jaurlaritzako Elikagaien Kalitate eta Sustapenerako zuzendaria, Jose Antonio Zamalloa Bizkaiko Sagardo Egileen Elkarteko presidentea eta ekoizleak, hornitzaileak eta sektorearekin lotutako pertsonak ere bertan izan direla.
2024ko uztari dagokionez, 83.000 litro sagar ekoitzi dira Bizkaiko lurraldearen % 100ean. “Klimatologia faktore erabakigarria da, eta zuzenean eragiten dio azken produktuari. Neguan hotzik ez zegoenez eta loraldiaren erdian euri gehiegi egiten zuenez, batez ere barietate berantiarretan, espero baino sagar gutxiago bildu genuen. Guztira 83.000 litro sagardo natural ekoitzi dira gure lurraldean, baina emaitza oso ona da eta ez dugu hutsik egingo “, adierazi du Jose Antonio Zamalloa Bizkaiko Sagardogileen Elkarteko presidenteak.
Hori horrela, aurten Bizkaian dastatuko diren sagardoak aurreko denboraldikoen antzekoak dira, eta batez besteko alkohol-graduazioa 6 gradu ingurukoa izango da. Kolore argi, egituratu eta orekatukoa.
Bizkaian, 77 hektarea sagasti inguru daude BIALKA Bizkaiko Frutazainen Elkarteari atxikitako 38 ustiategitan banatuta.
Bizkaiko sagar ekoizleen eta sagardo naturalaren egileen arteko lankidetzari esker, kupelak sasoiko sagardoz beteta daude. Guztira, lurraldean sei dira urte osoan kalitatezko produktu bat eskaintzeko lanean ari diren sagardo naturalaren egileak, eta produktu horrek eboluzionatzen jarraitzen du kontsumitzaile leial gehiago izaten jarraitzeko.